Coastal mortgage services
Image default
Business / Financial Services

De keuze maken voor een warmtepomp of CV ketel

 

Een warmtepomp wordt vaak aangedragen als vervanger van de CV ketel. Maar is het wel verstandig deze vervanging te maken? Hier onder leggen we een aantal van de verschillen tussen de CV ketel en de warmtepomp uit.

 

De CO2 uitstoot

Een van de primaire voordelen van de warmtepomp, zeker als je je best doet om goed te zijn voor het milieu, is het belangrijk dus een warmtepomp te kiezen. Een warmtepomp verbruikt namelijk geen brandstof voor het verwarmen van water maar een natuurlijke bron. Zoals de naam al aangeeft moet de warmtepomp natuurlijk wel een pomp bevatten om de warmte rond te pompen. Deze warmtepomp gebruikt elektriciteit in plaats van brandstof en kan daarom een stuk zuiniger zijn. Tenzij je natuurlijk kolen gebruikt om de elektriciteit op te wekken, maar dan streeft de installatie van een warmtepomp haar doel voorbij.

 

De installatiekosten

Een warmtepomp laten installeren is een stuk duurder dan het doen installeren van een CV ketel. Dat komt deels omdat het een groot systeem is om te installeren en deels omdat er veel certificaten nodig zijn om een warmtepomp te mogen installeren. Een keerzijde van dit verschil is dat de warmtepomp een stuk goedkoper is om te gebruiken dan de CV ketel, dit in verband met het gebruik van elektriciteit in plaats van gasverbranding. Ook de kosten van onderhoud van een warmtepomp zijn lager.

 

De omgekeerde werking

Een ander groot voordeel van de warmtepomp is dat de werking, indien nodig, om te draaien is. Een warmtepomp kan namelijk, als de binnentemperatuur te hoog is, ook dienen als verkoeling. Daarvoor hoeft niks aan de installatie veranderd te worden! Dit is zeker handig voor de zomer, wanneer de meeste huizen wel wat verkoeling kunnen gebruiken.

 

De keuze is dus niet eenvoudig te maken. Maar als men kijkt naar de lange termijn lijkt de warmtepomp toch de duidelijke winnaar van de vergelijking te zijn!

 

Related Posts

Makkelijk online dozen scoren bij Dozenhal

In de binnenstad parkeren

Kosten om warmtepomp te kopen